«وقتی میگوییم قانون چیز خوبی است و باید قانونمند و روشن فعالیت کرد، عدهای از جمله همین کسبوکارها اعلام کردند که دنیا عوض شده و قانون و مجوز چیست و بازار خودش تعیین میکند و ما محدودیت را نمیپذیریم.»
قانون برای همه تاکسیهای اینترنتی
به تازگی مدیران سه شرکت حمل و نقل اینترنتی، به رفتار یک شرکت دیگر این حوزه اعتراض کردهاند.
شرکتهای تپسی، الوپیک و ماکسیم، در نامهای مشترک که در رسانهها منتشر شده، خواهان مقابله با انحصارگرایی شرکت اسنپ شدهاند.
هر چند در سالهای اخیر، مجادله در میان کسب و کارهای سنتی و نوین بالا گرفته، اما بنظر میرسد آنچه در حوزه حمل و نقل میگذرد، شاهد شدیدترین مقابله بین صاحبان این کسب و کارهاست.
نکته جالبتر این که با توجه به اهمیت و وسعت بازار و نیز فناوری رو به گسترش، بسیاری را به سمت این بازار کشانده و گاه به تقابل داخلی بین فعالان کسب و کارهای جدید هم به چشم میخورد؛ با اینحال اعتراض مشترک مورد نظر خطاب به مسئولین دولتی، نخستین و مهمترین از نوع خود است.
در نامه مورد نظر، میلاد منشیپور مدیر عامل "تپسی"، مهدی نایبی مدیر عامل "الوپیک" و حمید بذرگر مدیر عامل "ماکسیم"، خطاب به وزرای ارتباطات و صنعت، و نیز معاونان علمی و نیز حقوقی رییس جمهور، خواهان توجه ایشان به این اقدام شده و افزودهاند: «اقدام فوری برای توقف اسنپ از ادامه تحمیل چنین محدودیتی مورد تقاضاست.»
در همین خصوص، کارشناسان و روزنامهنگاران به تحلیل بیشتر موضوع و نیز سابقه بحث پرداختهاند.
علی شمیرانی، روزنامهنگار و کارشناس حوزه آیتی در تلگرام در این خصوص چنین نوشته است:
1- جالب است که تقریبا همه این کسب و کارهای معترض، خودشان در واقع از نظر قانونی و مجوزی همچنان زیر سوال هستند و درحالیکه مجوز اپهای پیک موتوری و تاکسیهای اینترنتی خواستگاه قانونی نامعلومی دارد، حالا در حال شکایت از همدیگر و در قامت کسبوکارهای رسمی و قدیمی هستند.
2- به افراد مورد خطاب در همین نامه دقت کنید کلی مساله و نکته دارد:
2-1 - نخست اینکه هیچ نمایندهای از اصناف و اتحادیههای بخش خصوصی اعم از اتحادیه کسبوکارهای اینترنتی و سازمان نظام صنفی رایانهای که داعیه تولیگری آنها را دارند و ظاهرا این کسبوکارها از آنها مجوز فعالیت دارند دیده نمیشوند. تنها در انتهای نامه رونوشتی خطاب به روسای اتاق ایران و اتاق اصناف و رییس مرکز ملی فضای مجازی دیده میشود که معنای آن این است که مثلا شما هم در جریان باشید.
2-2- خطاب نامه به وزیر ارتباطات، معاون علمی، معاونت حقوقی ریاست جمهوری و وزیر صنعت است. که در حالت خوشبینانه یعنی به همه این نهادها مربوط میشود و نمیشود و در حالت بدبینانه یعنی ما نویسندگان این نامه هم نمیدانیم به حوزه مسوولیت کدامیک از شما رسیدگی به این مساله مربوط میشود؟
3- بیقانونی همیشه هم خوب نیست. وقتی میگوییم قانون چیز خوبی است و باید قانونمند و روشن فعالیت کرد، عدهای از جمله همین کسبوکارها اعلام کردند که دنیا عوض شده و قانون و مجوز چیست و بازار خودش تعیین میکند و ما محدودیت را نمیپذیریم و هزار و یک عذر و بهانه دیگر و با حمایتهایی که داشتند بدون قوانین روشن جلو رفتند. اما از آنجا که در ایران دست بالای دست بسیار است، حالا این تاکسیها جلوی هم میپیچند و به یکباره دنبال قانون ضدانحصارگرایی میروند. چه شد حالا قانون خوب است؟ آیا خوب است حالا گفته شود این کسبوکارهای نوین که قانون نمیخواهند، بازار خود تعیین میکند گردن هر کس که کلفتتر بود بماند و هر کس هم ضعیف بود به درک؟
به گزارش ایتنا شمیرانی دست آخر به موضوع نقش رسانهها میپردازد و میافزاید: رسانهها در حد توان و عملکرد خود باید با دقت بیشتری به این قبیل موضوعات بپردازند و خواستار اجرای قانون به صورت بخشی و گزینشی نباشند. قانون اگر خوب است باید درست و کامل اجرا شود.